Актуелне новости

 

21.02.2018. Редизајн веб портала

Поштовани корисници услуга Народне библиотеке „Радоје Домановић“. Kако би наши корисници могли што квалитетније да користе веб портал библиотеке, стручни тим ради на унапређењу, функционалности, додавању нових садржаја и ажурирању веб презентације библиотеке. Могући су привремени прекиди у раду тако да неки од садржаја неће бити тренутно доступни. Хвала на разумевању.

17.04.2018. НОВО ИЗДАЊЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ „РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ“

 

У суботу 21.4.2018. у просторијама наше Библиотеке са почетком у 11 сати са поносом ћемо представити нову књигу у издању Народне библиотеке „Радоје Домановић“ , аутора Бисерке Илијашев О ГЕНЕРАЦИЈИ 1957. – 61. ЛЕСКОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ , ход ка успеху.
Улепшајте својим присуством ову дивну промоцију монографије о једној од најбољих гемерација лесковачке Гимназије.

 

 

 

 

 

 

 

02.04.2018. Светски дан дечије књиге

У Народној библиотеци „Радоје Домановић“ обележен Светски дан дечије књиге. На радионици коју смо данас приредили са ученицима библиотечке секције основне школе „Трајко Стаменковић“ припремили смо ОБЕЛЕЖИВАЧЕ СТРАНИЦА са поруком за старије читаоце.
Међународни дан дечије књиге у целом свету се обележава 2. априла од 1967. године у спомен на рођење писца Ханса Кристијана Андерсена. Дански књижевник, рођен 2. априла 1805. године, данас је познат као “краљ бајки“. Сва деца света знају за његове приче: “Ружно паче“, “Снежна краљица“, “Принцеза на зрну грашка“, Девојчица са шибицама“… Андерсенова дела су преведена на више од 80 језика и била су надахнуће за стварање многих позоришних и балетских представа, филмова, скулптура и слика. Више од 150 прича за децу чине га једним од највећих фигура светске књижевности.
Међународни дан дечије књижевности се прославља са циљем да се промовише дечија књижевност и читање, као и да се скрене пажња јавности на потребе најмлађих читалаца. који реално стварно умеју и све разумеју, Библиотека је увек ту да им мало помогне да схвате да је она чувена Андерсенова мисао да је живот најлепша бајка истинита.

     

     

   

21.03.2018. Светски дан поезије

У Народној библиотеци „Радоје Домановић“ обележен је на свим одељењима Светски дан пезије. Циљ овог догађаја био је промовисање читања, писања, објављивања и проучавања поезије. Уз флејере са стиховима наших најпознатијих песника послали смо поруку да тренуци читања поезије сваком нашем обичном дану могу подарити дубљи смисао!

Ваша Библиотека

   

                                  

   

20.03.2018. Светски дан поезије

Светски дан поезије обележава се 21. марта и установљен је од стране УНЕСКО-а 1999. године. Сврха овог дана ја промоција читања, писања, објављивања и поезије у школству широм света; али и ”давање нових подстицаја и признања националним, регионалним и интернационалним поетским покретима” . Дођите у Вашу библиотеку, да заједно, читањем поезие, обележимо овај дан и присетимо се наших и светских великана који су својим стиховима себи и својим стиховима наденули ореол вечног живота.

20.03.2018. У сусрет дану поезије

 У Народној библиотеци „Радоје Домановић“ 20.3. угостили смо децу из вртића „Бамби“ и са њима у сусрет предстојећем Светском дану поезије рецитовали и читали дечје стихове наших најпознатијих дечјих писаца. Део овог догађаја делимо са вама у сусрет Дана који је посвећен поезији.

  

 

28.02.2018. Савршенство књиге

У Народној библиотеци „Радоје Домановић“ у Лесковцу поводом Дана Народне библиотеке Србије и Националног дана књиге приредили смо литерарну радионицу „Савршенство књиге“ .
Угостили смо ученике основне школе „Светозар Марковић“ IV/3 разреда са наставником Зораном Илићем, који су организовано дошли да замене позајмљене књиге и задуже нову грађу. О књизи и њеној улози у развоју личности са њима су водили разговор директорица Гордана Ђорђевић, библиотекар одељења културно-образовне делатности и издаваштва Ана Цветановић и библиотекар на Дечјем одељењу Весна Илић.
Били су нам и чланови библиотечке секције ОШ „Васа Пелагић“ са библиотекарком Весном Филиповић-Петровић који су млађим школским и предшколским групама указивали на значај наше Установе.
Централно место данашњег празника књиге заузела је припремна група, Предшколске установе Вртића „1001 радост“ којима је приређен кратак програм о значају књиге за њихов развој. У програму су учествовали упошљеници наше Библиотеке и њихови васпитачи.
За данашњи дан приредили смо и изложбу књига наших најзначајнијих аутора у Читаоници библиотеке.
Национални дан књиге установљен је 28.2.2013. године, а по датуму настанка наше Националне библиотеке „Народне библиотеке Србије“ 1832. године, када је политичар, дипломата, уставописац и књижевни секретар Димитрије Давидовић упутио писмо Кнезу Милошу о уређењу Библиотеке. Народној библиотеци Србије у име свих нас честитамо овај велики дан и Национални празник свих библиотекара Србије.

   

 

 

23.02.2018.  ГДЕ ПРОШЛОСТ СУСРЕЋЕ БУДУЋНОСТ – 2018. ГОДИНА ЕВРОПСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

Са жељом да што већи број ученика узме учешће ове године Европски дневик је, данас у Народној библиотеци „Радоје Домановић“ одржао скуп. Промотер Милица Шкиљевић је приближила конкурс, са заједничком жељом да што већи број ученика узме учешће. На скупу су поред ученика и њихових професора присуствовали и званичници Града Лесковца: Ана Стојковић помоћник градоначелника Лесковца, Бранкица Стаменковић градски већник за образовање, Далибор Тричковић шеф Одсека за финансије и испред Одсека за друштвене делатноси, Јован Јовић. Овај конкурс покрива бројне теме које су обрађене у публикацији Европски дневник. Европски дневник има за циљ олакшано информисање о Европској унији (ЕУ), њеним вредностима и могућностима које пружа младима. Неке од тема које су обухваћене јесу однос Србије и ЕУ, даљи наставак образовања у ЕУ, предузетништво, права и одговорности, одрживи развој, као и здравље и безбедност грађана и грађанки. Овај информативни водич осим ученицама намењен је и професорима као помоћно наставно средство. Овогодишње теме се односе на: активно грађанство, здрав живот, превенцију насиља, паметно учење, зелене теме, одрживу економију, повезивање култура. Ова 2018. је година европског културног наслеђа! Желећи да средњошколци дају посебан допринос обележавању године културног наслеђа, делегација Европске уније је одредила специјалну тему за 2018. годину, која гласи: ГДЕ ПРОШЛОСТ СУСРЕЋЕ БУДУЋНОСТ - 2018. ГОДИНА ЕВРОПСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА.

   

  

22.02.018. Слатке књиге

Наставили смо са активностима у оквиру литерарне радионице ''Слатке књиге'' 22, фебруара 2018.године са ученицима IV разреда Основне школе ''Светозар Марковић'' у присуству њиховог наставника Ане Гаврлиловић, разговарали смо о њиховим активностима, о омиљеним дечјим књигама ван школске лектире и дали им попуст од 50 % на годишњу чланарину.

21.02.2018. Слатке књиге

На Дечјем одељењу Народне библиотеке ''Радоје Домановић'' 21.фебруара 2018. године oдржана литерана радионица ''Слатке књиге'' са ученицима V разреда основне школе ''Светозар Марковић''. Са делегацијом у посету су нам дошли и њихови наставници, професори српског језика и књижевности Виолета Алексић и Марко Костић. Разговарали смо са ученицима о омиљеним дечјим књигама ван школске лектире и дали им попуст од 50 % на годишњу чланарину.

05.02. - 11.02. Распуст уз књигу

У оквиру протеклог зимског распуста акцијом „Распуст уз књигу“ у периоду од 5.2.2018. до 11.2.2018 учлањено је 340 нових чланова, од којих је већина обновила чланство. Ове године већи удео у посети Библиотеци, током акције, имали су ученици основних школа са 223 обнове и нових чланарина, на текући период у наредна три месеца.

 

 

29.01.2018. Слатке књиге

Литерарна радионица У оквиру литерарне радионице коју смо под називом „СЛАТКЕ КЊИГЕ“ 29. јануара одржали у просторијама Библиотеке, угостили смо ученике IV разреда ОШ „Светозар Марковић“ са учитељем Зораном Илићем. Са ученицима, који су овом приликом учлањени уз попуст од 50% на годишњу чланарину, водили смо разговор о омиљеним писцима и књигама.